Zimowe hiszpańskie smaki

Adrian Stojewski
Opis:

Dni wciąż krótkie, a za oknem ponuro. To idealny czas, żeby wyrwać się z zimowej szarzyzny i wpuścić nieco hiszpańskiego słońca na nasze talerze.

Razem z Adrianem Stojewskim przekonamy się, że zima potrafi być naprawdę pyszna! A już szczególnie w hiszpańskim wydaniu. Zawitamy do Galicji, regionu wciąż jeszcze nieodkrytego przez turystów, którego magia kryje się właśnie w kuchni! Czerpie się tutaj z tego, co daje morze i ląd, a my połączymy te żywioły w  empanadzie, skrywającej we wnętrzu farsz z tuńczyka, papryki i sofrito. Słodkim akcentem naszej wyprawy do północnej Hiszpanii będzie Tarta de Santiago, czyli ciasto na bazie migdałów, z aromatem skórki cytrynowej, nieodłączny element Camino de Santiago. Nie zabraknie leśnych inspiracji, czyli croquetas de satas - jednego z najbardziej kultowych tapas w Hiszpanii, krokietów wypełnionych kremowym nadzieniem na bazie grzybów.

Naszą wyprawę po rozgrzewających hiszpańskich smakach zakończymy w Murcji, czyli Ogrodach Europy. Stąd pochodzi niezwykle bogate danie, jakim jest Olla Gitana - cygańskie danie jednogarnkowe z szafranem, dynią, ciecierzycą, zieloną fasolką typu mamut, gruszką, a w wersji mięsnej również z chorizo. Ta istna bomba witaminowa to potrawa przyrządzana przez gitanos, dużą społeczność znaną m.in. z flamenco, ale i bogactwa przypraw, wprowadzonych do hiszpańskiej kuchni. Toast wzniesiemy kieliszkiem orzeźwiającej sangríi na bazie cydru i owoców.

Będą to warsztaty kulinarne, podczas których wspólnie wykonamy:

  • croquetas de setas - chrupiące z zewnątrz i rozpływające się w środku hiszpańskie krokieciki, wypełnione kremowym farszem z dodatkiem grzybów, jedno z najbardziej ikonicznych hiszpańskich tapas,
  • empanada Gallega - klasyczne galicyjskie danie, ciasto wypełnione mieszanką tuńczyka, papryki i pomidorów, pieczone w piekarniku i ozdobione pięknym warkoczem,
  • olla Gitana – cygańskie danie jednogarnkowe z szafranem, ciecierzycą, dynią, zieloną fasolką typu mamut, gruszką, a w wersji mięsnej również z chorizo.

Gotowanie zakończymy wspólnym posiłkiem przy lampce wina.

Podczas warsztatów będzie serwowana kawa, herbata i woda.

Dodatkowe informacje

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania zajęć, jeżeli nie zbierze się minimalna liczba uczestników.

ZERO WASTE – przynieś pojemnik i zabierz ze sobą jedzenie przygotowane na warsztatach.

cena
340,00 zł/os
Termin: 2025-02-01
Godzina: 18:00
Lokalizacja: Warszawa (Studio Kulinarne Bosch Al. Jerozolimskie 183 02-222 Warszawa)
Prowadzący: Adrian Stojewski
Czas trwania: 3-4 h
Wybierz liczbę biletów:
340,00 zł
Łączna kwota: 0 zł
DODAJ SWOJĄ OPINIĘ
OPINIE KLIENTÓW
Data dodania: 2022-09-12 | Damian
ocena ocena ocena ocena ocena
Prowadzący: Adrian Stojewski
Nie ma znaczenia, czy chcesz dopiero rozpocząć przygodę z hiszpańską kuchnią, czy też jesteś już wytrawnym znawcą potraw tego kraju. Nieważne, czy umiesz śpiewać przeboje Julio Iglesiasa w oryginale, czy chcesz się dopiero dowiedzieć, co oznacza tytuł utworu Despacito. Nie liczy się także to, czy kibicujesz Realowi Madryt od urodzenia, czy zacząłeś śledzić FC Barcelonę od transferu Roberta Lewandowskiego. Różnicy nie robi też to, czy jesteś podróżnikiem znającym każdy zakamarek Sevilli, czy twoje wyprawy do Hiszpanii ograniczały się dotychczas do wędrówki palcem po mapie. W każdym bowiem przypadku znajdziesz coś dla siebie podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Adriana. Może to być ogromna wiedza, dotycząca nie tylko przygotowywanych dań, ale także historii i charakterystyki regionów, z których pochodzą. Mogą to być konkretne wskazówki i wsparcie podczas gotowania, które pozwolą nawet laikowi przyrządzić smakowite arcydzieła, a doświadczonemu kucharzowi dadzą okazję poznania innej perspektywy w podejściu do sztuki gotowania. Z pewnością będzie to też wspaniała zabawa i miło spędzony czas w fantastycznej atmosferze. Gorąco polecam!
Data dodania: 2022-09-12 | Piotr
ocena ocena ocena ocena ocena
Prowadzący: Adrian Stojewski
Cześć. Polecam Wszystkim, którzy kochają Hiszpanię i wszystko to, co jest z nią związane. Świetnie prowadzone warsztaty kulinarne, na których jesteśmy przenoszeni w każdy region Hiszpanii i zapoznawani krok po kroku z ich zwyczajami, a co za tym idzie, wyśmienitymi smakami. Super miła, niesamowicie luźna atmosfera oraz rewelacyjnie przygotowane potrawy pod okiem Mistrza Adriana sprawią, że długo po ich zakończeniu będziecie chcieli do nich wrócić, a już na pewno coś podobnego przyrządzić w swoim domu, aby mieć namiastkę tego, co przeżyliście podczas ich prowadzenia - palce lizać:) Dziękujemy Adrian!
DODAJ SWOJĄ OPINIĘ
Wybierz prowadzącego*:
Twoja ocena:
* Pola oznaczone gwiazdką są obowiązkowe