Zimowe hiszpańskie smaki
Dni wciąż krótkie, a za oknem ponuro. To idealny czas, żeby wyrwać się z zimowej szarzyzny i wpuścić nieco hiszpańskiego słońca na nasze talerze.
Razem z Adrianem Stojewskim przekonamy się, że zima potrafi być naprawdę pyszna! A już szczególnie w hiszpańskim wydaniu. Zawitamy do Galicji, regionu wciąż jeszcze nieodkrytego przez turystów, którego magia kryje się właśnie w kuchni! Czerpie się tutaj z tego, co daje morze i ląd, a my połączymy te żywioły w empanadzie, skrywającej we wnętrzu farsz z tuńczyka, papryki i sofrito. Słodkim akcentem naszej wyprawy do północnej Hiszpanii będzie Tarta de Santiago, czyli ciasto na bazie migdałów, z aromatem skórki cytrynowej, nieodłączny element Camino de Santiago. Nie zabraknie leśnych inspiracji, czyli croquetas de satas - jednego z najbardziej kultowych tapas w Hiszpanii, krokietów wypełnionych kremowym nadzieniem na bazie grzybów.
Naszą wyprawę po rozgrzewających hiszpańskich smakach zakończymy w Murcji, czyli Ogrodach Europy. Stąd pochodzi niezwykle bogate danie, jakim jest Olla Gitana - cygańskie danie jednogarnkowe z szafranem, dynią, ciecierzycą, zieloną fasolką typu mamut, gruszką, a w wersji mięsnej również z chorizo. Ta istna bomba witaminowa to potrawa przyrządzana przez gitanos, dużą społeczność znaną m.in. z flamenco, ale i bogactwa przypraw, wprowadzonych do hiszpańskiej kuchni. Toast wzniesiemy kieliszkiem orzeźwiającej sangríi na bazie cydru i owoców.
Będą to warsztaty kulinarne, podczas których wspólnie wykonamy:
- croquetas de setas - chrupiące z zewnątrz i rozpływające się w środku hiszpańskie krokieciki, wypełnione kremowym farszem z dodatkiem grzybów, jedno z najbardziej ikonicznych hiszpańskich tapas,
- empanada Gallega - klasyczne galicyjskie danie, ciasto wypełnione mieszanką tuńczyka, papryki i pomidorów, pieczone w piekarniku i ozdobione pięknym warkoczem,
- olla Gitana – cygańskie danie jednogarnkowe z szafranem, ciecierzycą, dynią, zieloną fasolką typu mamut, gruszką, a w wersji mięsnej również z chorizo.
Gotowanie zakończymy wspólnym posiłkiem przy lampce wina.
Podczas warsztatów będzie serwowana kawa, herbata i woda.
Dodatkowe informacje
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania zajęć, jeżeli nie zbierze się minimalna liczba uczestników.
ZERO WASTE – przynieś pojemnik i zabierz ze sobą jedzenie przygotowane na warsztatach.
340,00 zł/os
Termin: | 2025-02-01 |
Godzina: | 18:00 |
Lokalizacja: | Warszawa (Studio Kulinarne Bosch Al. Jerozolimskie 183 02-222 Warszawa) |
Prowadzący: | Adrian Stojewski |
Czas trwania: | 3-4 h |