Kuchnia bałkańska
Warsztaty kulinarne dla fanów kuchni bałkańskiej!
Jakub Steuermark zabierze nas w klimatyczną, bałkańską podróż pełną smaków. Zaczniemy od popularnego cevapcici – dania z bardzo drobno siekanego lub mielonego mięsa podanego w formie aromatycznych kotlecików. Cavapcici, w zależności od regionu, mogą się różnić zarówno nazwą jaki i dodatkami. Podczas naszej podróży przygotujemy charakterystyczny chłodnik, popularny w Macedonii, Albanii i Bułgarii, a także pilav - tradycyjny ryż z mięsem jagnięcym, cieciorką i mnóstwem warzyw z domowym, pikantnym sosem Ljutenica. Na zakończenie skosztujemy pysznego orzechowego ciasta ze słodką nutą czekolady i rumu.
Menu
- cevapcici, czyli małe kofty z sałatką bałkańską z pomidorów i cebuli,
- tarator, czyli bałkański chłodnik,
- pilav, czyli tradycyjny ryż z mięsem jagnięcym, cieciorką i mnóstwem warzyw z domowym ostrym sosem Ljutenica,
- bajadera à la Tito, czyli pyszne orzechowe ciasto ze słodką nutą czekolady i rumu.
Gotowanie zakończymy wspólnym posiłkiem przy lampce wina.
Podczas warsztatów będzie serwowana kawa, herbata i woda.
Dodatkowe informacje
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania zajęć, jeżeli nie zbierze się minimalna liczba uczestników.
ZERO WASTE – przynieś pojemnik i zabierz ze sobą jedzenie przygotowane na warsztatach.
320,00 zł/os
| Termin: | 2026-02-05 |
| Godzina: | 18:00 |
| Lokalizacja: | Warszawa (Studio Kulinarne Bosch Al. Jerozolimskie 183 02-222 Warszawa) |
| Prowadzący: | Jakub Steuermark |
| Czas trwania: | 3-4 h |